Problemer med kjeller? Fukt, drenering og mugg? Her er BoligAdvokat.no sine råd.

Kjeller, fukt, mugg, dreneringEr du på visning bør du sjekke kjelleren nøye for fukt, råte og mugg. Er dreneringen god nok? Er det krypkjeller med lekkasjer? Har du kjøpt bolig med disse problemene, les mer om hva du kan gjøre.

Er kjelleren innredet, er det fukt som er det typiske problemet i kjelleren. Du må være nøye med å se etter fuktskader. I en råkjeller er det lett å se mugg eller saltutslag. Er kjelleren innredet som bruksrom, bør du sjekke når den ble innredet og hvordan.

Feilkonstruksjoner i kjeller

Utforede vegger er en risiko. Treverk rett på mur er dessverre noe som ikke er god håndverksskikk. Her er det mye feil. Er det vann eller fukt i veggene, må man rive opp veggen.

I eldre boliger er det ofte dårlig ventilasjon. En utgått eller utett drenering  tyder på fukt. Husk at dreneringen har en levetid på 20–60 år. Er dreneringen dårlig, må du grave opp dreneringen, montere ventilasjon og eventuelt tørke ut veggen. Det er ofte svært kostbart.

Lovlig opphold og P-rom

Når det er innredet i kjelleren, er det også viktig å sjekke om rommene er godkjent for "varig opphold", da må både luft, lys og rømningsveier være i orden for at man skal kunne bruke rommet. Spør gjerne megler om dette.

Står det "innredet" kjellerstue, ”innredet” loft i prospektet? Bruksendring medfører ofte søknadsplikt til kommunen. Spør gjerne megler om dette.

På 80-tallet var det vanlig å isolere kjellervegger ved å legge isolasjon på innsiden. I dag er dette ikke en godkjent metode for å unngå fuktproblemer. Eldre kjellere har også ofte problemer med manglende isolasjon og fukt i gulvet.

Krypkjeller er en risiko

Tett kjeller og dårlig ventilasjon gir grobunn for fukt og råte. Sjekk derfor med megleren om krypkjeller er undersøkt av takstmann.

Lurer du på noe om drenering, krypkjeller, fukt, sopp, råte eller mugg i kjeller – spør oss i BoligAdvokat.no. Vi svarer gratis.

Spør oss nå

  • Still spørsmål, få svar fra våre eksperter.
  • Skriv nøyaktig og detaljert, slik at svaret blir best mulig.
  • Du vil motta uforpliktende svar innen få dager.
Navn: *
Adresse: *
E-post: *
Telefon: *

Din henvendelse: *
* Fyll ut